Nataša Tučev – HUMANOST I PITANJE OPSTANKA U ORVELOVOJ 1984.

Nataša Tučev – HUMANOST I PITANJE OPSTANKA U ORVELOVOJ 1984.

Zašto je važno ostati čovek, čak i onda kada nam se čini da to ne daje nikakav rezultat – jedno je od pitanja koje sebi postavlja Vinston Smit, protagonista romana 1984. Dok se u današnje vreme mnogo govori o mehanizmima masovne kontrole i manipulisanja medijima koje je Orvel sa zastrašujućom tačnošću predvideo, relativno malo pažnje se poklanja ovom psihološkom aspektu njegove distopije – to jest, činjenici da je reč o svetu u kome se humanost, sposobnost za saosećanje i etičko jezgro pojedinca sistematski razaraju i brišu. Autor je ostavio malo nade za budućnost u kojoj se ljudi oduševljavaju javnim pogubljenjima, članovi porodice prijavljuju jedni druge Misaonoj Policiji, a čak su i protivnici Velikog Brata spremni da, zarad ostvarenja svojih ciljeva, bace detetu sumpornu kiselinu u lice. U romanu se ipak mogu naći izvesna uporišta humanosti, kojima će ovo predavanje biti posvećeno.

Nataša Tučev, biografija

Rođena 1968. godine. Radi kao asistent za predmet Angloamerička književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu od 1995. godine. Zvanje magistra stekla je 1999. odbranivši rad pod nazivom Viđenje poezije u stvaralaštvu Šejmasa Hinija 1965-1985.

Objavljivala je naučne radove, eseje i prikaze iz oblasti književnosti po časopisima i naučnim publikacijama. Autor je knjige Unutrašnji emigrant (Altera, Beograd, 2011) o poetici Šejmasa Hinija.  Za esej “Putokazi Daga Hamaršelda” dobila je 3. nagradu na konkursu Ulaznica 2008. godine. Najznačajniji prevodi su joj S. T. Kolridž, Balada o starom mornaru (Intelekta, Valjevo, 1994) i Dž. G. Bajron, Čajld Harold (Zavod za udžbenike, Beograd, 2004.) Drame Grofica Ketlin V. B. Jejtsa i Bunar svetaca Dž. M. Singa izvedene su prema njenim prevodima na Dramskom programu Radio Beograda.

Objavila je jedan roman, Baskeri (Književna omladina Valjeva, 1996) i nekoliko kratkih priča u časopisima i antologijama, uključujući i nagrađenu antiratnu priču “Zdravo Marija” (Radio B92, Beograd, 1993.)

Predavanje: „Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984″ biće održano u utorak 2.6. u 16h