Promocija knjige “Sokolar“ Vladimira Lazovića

Promocija knjige “Sokolar“ Vladimira Lazovića

Učesnici: Vladimir Lazović i Zoran Stefanović.

Predstavljanje zbirke priča „Sokolar“ Vladimira Lazovića biće održano u subotu 03. juna u 18 časova.

Ovom knjigom obeležava se 40 godina autorovog književnog rada. Obimno izdanje na 630 strana čine četiri Lazovićeve knjige objedinjene u  jednom tomu: „Sokolar“ (slovenski mač i magija), „Ćutljiva sestra sna“ (moderni mitovi i bajke), „Staze kojima niko ne ide“ (alternativna istorija) i „Profili haosa“ (kiberpank i futurofantastika).

U knjizi su zastupljene 34 kratke priče, novelete i novele. Prateće tekstove čine predgovor autora „Kad je Baš Čelik sreo Neuromansera“ i pogovor „Kad je Baš Čelik sreo Poglavara kletnika (i šta je posle bilo)“, obimna studija priređivača Zorana Stefanovića „Pukovnik koji vlada žanrovima: Fantastika Vladimira Lazovića“, bibliografija sa preko 100 jedinica, četiri vinjete Miroslava Lazovića i Vuka Dragićevića

Vladimir Lazović je rođen 1954. godine u Beogradu. Višestruko je nagrađivani pisac naučne fantastike i fantazije iz Beograda. Po zanimanju je elektroinženjer. Kritičari ga smatraju za obnovitelja i osnivača nekih žanrova u srpskoj i jugoslovenskoj fantastici: od slovenske epske fantastike, preko kiberpanka do alternativnih istorija.

Objavio je roman „Hrim, ratnik“ i sabrane priče u jednom tomu „Sokolar“. Zastupljen je u petnaestak najvažnijih žanrovskih antologija i izbora fantastike u Jugoslaviji i Srbiji. Novelom „Sokolar“ premijerno objavljenom u časopisu „Sirius“ 1987. godine, objedinio je najznačajnije nagrade za fantastiku u bivšoj Jugoslaviji – „Lazar Komarčić“ (Beograd) i „SFera“ (Zagreb). Dobitnik je nagrada „Lazar Komarčić“ za najbolju domaću novelu i za „Preko duge“ (1994) i „Beli vitez“ (2003), pisanu koautorski sa Vladimirom Vesovićem. Bio je predsednik Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ od 2004–2008. godine.