Promocija knjige „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“

Promocija knjige „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“

Promocija knjige prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“ biće upriličena u subotu 03. juna u 19 časova u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Događaj se priređuje u okviru IV Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, a o knjizi posvećenoj proznom delu najprevođenijeg savremenog srpskog pisca govoriće: prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Zoran Živković, dr Jelena Marićević i Marijana Jelisavčić.

Knjiga predstavlja novo čitanje, dočitavanje ranije objavljenih dela Zorana Živkovića kroz novonastala, a samim tim, i kompletnije sagledavanje proze ovog svetski poznatog srpskog pisca. Nijedna Živkovićeva knjiga nije lišena tumačenja i kroz niz od šest poglavlja pred čitaocima će se otvoriti široka i šarena slika celokupnog opusa dobitnika Svetske nagrade za fantastiku – ističe Marijana Jelisavčić.

Studija „Zatočnik pete sile“ svojevrstan je putokaz koji čitaocu pruža bolju prohodnost kroz Živkovićev celokupan opus, ali i jedna velika studija kojom se na nov način tumače i rasvetljavaju njegova dela i oslikava važnost ovog pisca, kako u istoriji srpske, tako i svetske književnosti.

Knjiga je objavljena u saradnji Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i Radija Bijelo Polje. Čine je sledeća poglavlja:

  • Krugovi i petlje Živkovićeve fantastične proze;
  • Između priče i romana – mozaički i kratki romani Zorana Živkovića;
  • Knjiga – pisac – čitaoci šest lica jednog pisca;
  • Poigravanje žanrom krimi-trilogija Zorana Živkovića;
  • „Svaka čast zdravom razumu“ – humor u prozi Zorana Živkovića;
  • „Nijedna nit nije lišena stradanja“ – oblikovanje vremena u fantastičnoj prozi Zorana Živkovića.

IV Festival fantastične književnosti održava se 3. i 4. juna u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd), u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva, a u saradnji sa Klubom SKAZ, magazinom Armaturgija i Klubom galerijom Polet.

Ulaz je slobodan.