Do sada neobjavljena priča o vampirima u galeriji Polet

Do sada neobjavljena priča o vampirima u galeriji Polet

U nedelju 03. juna u 20 časova, u prostorijama Kafea-galerije Polet (Cetinjska 15), biće upriličena promocija romana Kal juga. U pitanju je istorijski roman sa elementima folklorne fantastike i trilera, koji predstavlja prvi deo trilogije o Lepenskom Viru, ali koji se bavi i manje poznatim slučajevima vampirizma u Srbiji s početka 18. veka kada je na ovim prostorima, sudeći po dostupnim izvorima, vladala prava epidemija navodnog vampirizma. Uostalom, upravo zahvaljujući jednom od ovih slučajeva povampirenja, reč vampir je iz Srbije otišla put sveta, postavši sinonim za mitsko biće iz narodne tradicije.

Posetioci će imati prilike da po prvi put čuju za slučaj takozvanih „kragujevačkih vampira“, o kojima do sada nije pisano kod nas, a moći će da vide i kopije originalnih svedočanstava o nekoliko najpoznatijih slučajeva vampirizma, zabeleženih početkom 18. veka na teritoriji tadašnje „Kraljevine Srbije“.

Iza romana stoji izdavačka kuća Strahor, koja već nekoliko godina sa uspehom objavljuje romane iz oblasti fantastike i nacionalne istorije. Na promociji će, pored autora, govoriti pisac i vlasnik izdavačke kuće Strahor, Aleksandar Tešić i istoričar i stručnjak za teme o srpskim vampirima, Ivan Nešić. Razgovor će voditi Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik.

Promocija romana organizuje se u okviru 5. po redu Festivala fantastične književnosti Art-Anima.