Pavle Zelić, Dragan Paunović i Željko Obrenović: “Strip i književnost”

Pavle Zelić, Dragan Paunović i Željko Obrenović: “Strip i književnost”

I inače logična i jaka veza dve srodne umetnosti, književnosti i stripa, u poslednjih nekoliko godina je i u svetu ali i na ovim prostorima dodatno potvrđena nekolicinom uspešnih i kvalitetnih dela, kao i prepoznavanjem od strane publike i kritike. U slučaju stripova  to predstavlja ili inkorpoririranje izraženih literarnih elementa, motiva i likova, ili su u pitanju direktne adaptacije postojećih romana i priča. Što se tiče same književnosti, značajan broj pisaca i u Srbiji upotrebljava vizuelni, i to naglašeno stripovski način pripovedanja, što uz upotrebu popkulturnih omaža koji uključuju i strip pa i bogato ilustrovane knjige od strane naših najzačajnijih strip crtača i ilustratora označava definitivno spajanje ova dva medijuma.

spacer32

Dragan Paunović

Rođen 1981. u Majdanpeku. Diplomirao na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za nastavnika likovne kulture. Trenutno živi i radi u Beogradu (tačnije, snabdeva tržište komercijalnim slikama, ilustracijama, crtežima za tetovaže i omote bendova). Nekad davno (pre stavljanja svojih mogućnosti u ruke bezdušnih galerista) ozbiljnije se bavio slikarstvom, te je učestvovao na više grupnih i par samostalnih izložbi, dok se u poslednje vreme okreće stripu i ilustraciji. U pravi čas.

Dobitnik nagrade Međunarodnog Salona stripa u Beogradu za najbolji crtež 2008. godine., objavljivao ilustracije u brojnim publikacijama, a kratak strip u antologiji „Novi srpski strip 2009.“. Sa scenaristom Pavlom Zelićem objavio izuzetno uspešan strip album „Družina Dardaneli: poljubac leptirice“ (System comics, 2011.) kao dva albuma strip adaptacije jednog od najuspešnijih modernih srpskih romana „Konstantinovog raskršća“, za koje je scenario potpisao sam pisac, Dejan Stojiljković. U pitanju su „Kontantinovo raskršće – kraljevstvo krvi“ koji je objavljen 2012. godine i “Konstantinovo raskršće II – Nasleđe predaka” 2013. godine, oba takođe izdata od strane System comics-a.

Pavle Zelić

Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu, po zanimanju je diplomirani farmaceut i radi u struci. Priče su mu objavljivane u „Politici“, „NIN-u“, „Gradini“, „Ulaznici“, i mnogim drugim književnim i popularnim časopisima kao i u velikom broju antologija u zemlji i regionu (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka).

Piše književnu, filmsku i kritike stripova, kao i eseje za razne štampane i online časopise.

Urednik je zbirke priča erotske fantastike „Ugriz strasti“(2007. – projekat Ministarstva kulture Republike Srbije). Kao jednom od pobednika na konkursu Matice srpske za ediciju Prva knjiga, 2009. godine objavljena mu je zbirka priča „Poslednja velika avantura“. Dobitnik je i nagrade „Ljubomir Damnjanović“ koju dodeljuje Društvo „Lazar Komarčić“ iz Beograda za godinu 2007/2008 i nagrada za najboljeg mladog strip teoretičara na X i XI Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu 2008. i 2009. godine.

Bio je scenarista većeg broja kratkih stripova a 2011. godine mu je za izdavača System comics objavljen prvi strip album: „Družina Dardaneli: poljubac leptirice“ koji je nacrtao Dragan Paunović.

Prvi roman „Peščana hronika“ mu je objavljen 2013. godine za Lagunu.

Željko Obrenović 

Željko Obrenović je rođen 1982. godine u Valjevu. Diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je scenarija za strip album Muzej đubreta (System Comics, 2014), romana Talog (Booking, 2012) i romana Srpski psiho (Laguna, 2007). Pored pisanja, bavi se stripom i muzikom. Objavio je nebrojano filmskih i književnih prikaza (Gradina, Playboy, Pressing, Frenzy Spark, UPPS, Fresh McCann, City Magazine); dobitnik je nagrade Ukademije umetnosti na konkursu U potrazi za novom pričom, kao i McCann Ericsonove nagrade za lice meseca. Roman Srpski psiho  i priča Ko je ubio ljubav prevedeni su na poljski jezik. Priče su mu objavljene u Trećem trgu, Emitoru, Trashu, Zborniku radionice za pisanje poezije i proze, Art-Animi, Helly Cherryju, a strip Devojka slabog imuniteta u antologiji Balkan Twilight. E-mail: zeljkoobrenovic@gmail.com, blog: zeljko-obrenovic.blogspot.com, twitter: @PopKulturaBlog