Dimitrije Vojnov

HRONIKE BEBE NOVAK: Beba u raljama Avala filma (prvi deo)

 

Beba je bila potpuno potčinjena na astalu direktora Avala filma Ratka Draževića.

Svojim snažnim šakama pritiskao je njene, suknja joj je bila podignuta i gledala je prema vratima stojeći gotovo uspravno dok je Ratko prodirao u nju. Kada je kasnije razmišljala o ovom krajnjem brutalnom i prljavom, možda čak i ponižavajućem seksualnom činu, preplavile bi je krajnje kontradiktorne misli. Pre svega, sa Ratkom je doživela jedan vrlo snažan orgazam, možda najubedljiviji do tada. Činjenica da je pristala na takav odnos sa njim proisticala je iz principa dominacije koji je Ratko imao sa svima. Sigurno da je taj virilni ubica, špijun, specijalista za područja u kojima se spoljna trgovina prepliće sa tajnim zadacima, nije bio deo njenih devojačkih fantazija. Isto tako, međutim, činilo se da je seks sa Draževićem nešto što je ritual uvođenja u sam centar jugoslovenske kinematografije i to ne zbog dolaska do posla preko kreveta već naprosto kao Žig koji dokazuje da se na devojku ozbiljno računa. Da bi tu plimu perverznog ponosa što je ponižava mutni rukovodilac u kratkoj pauzi između dva sastanka opravdala pred sobom, Beba je uvek mogla da pomisli na sve ljude koje je Dražević ubio. Jugoslavija 1964. godine više nije bila ona zemlja u kojoj ljude jede mrak toliko redovno kao ranije, ali se sećanje na to doba ugradilo u hromozome svih građana. Taj strah je opravdavao ovu situaciju u Bebinoj svesti – u rukama muškarca koji zna šta hoće, i misli samo na sebe, po čemu se razlikovao od većine drugih koji su obično pokazivali strahopoštovanje u seksu zbog Bebine izuzetne lepote – ona je sebe doživljavala kao tragičnu figuru, seks kao vrhunsku žrtvu i pod tu krinku zakopala je sve druge domene perverznog uživanja.

Otud je on povremeno u njenoj svesti bio Ratko a nekad Dražević.

Dražević se brže oporavio od orgazma nego Beba. Stajala je zadihana, podignute suknje i osećala je kako promaja dodiruje delove njenog tela koji obično nisu izloženi. On se dotle već zakopčao i vratio u red.

“Molim te, nemoj da shvataš ovo previše ozbiljno”, reče Dražević.

Beba ga je zbunjeno pogledala.

“Nisam mogao da odolim da te ne potrošim pre nego što te predam Budu.”

Beba nije razumela o čemu Ratko govori. Niti ko je Budo. Nije poznavala nijednog Buda. U stvari, znala je po čuvenju jednog – izvesnog Buda Đurovića, oca njene pokojne drugarice Gorice. U trenutku je pomislila da možda opet nije reč o nekom od Ratkovih lapsusa. Često je umeo da dosta loše čita strana imena. Ali, ko bi bio Budo?

Dok je Ratko tiho telefonirao, Beba je potpuno isključila svoja čula i posvetila se odgonetanju ko bi mogao biti Budo. Neko čije se ime piše Bud. Možda Bad Batičer, američki reditelj vesterna koje je volela da pogleda sa drugovima u rodnoj Loznici, u nadi da će ih bolje razumeti. I razumela ih je. Tek kada joj je na jednom od snimanja šminkerka otkrila da je Badov filmski heroj Rendolf Skot zapravo homoseksualac. Tada joj je sve bilo jasno.

Prekasno je uključila svoja čula. Došla je sebi kada su je dva snažna muškarca uhvatila za mišice a treći joj nabacio platnenu vreću na glavu. Nije videla Ratkovu reakciju na sve ovo. Verovatno je stajao sa osmehom i šegačio se kako je on u svoje vreme takve akcije radio mnogo bolje.

Beba nije ni pokušavala da vrišti dok su je iznosili iz zgrade Avala filma. Nije videla lica zaposlenih koji su verovatno okretali glavu od ovog čudnog prizora dok su išli hodnikom i prolazili pored najmanje trojice tipova koji izvlače mladu ženu sa vrećom na glavi iz zgrade. Razmišljala je kakve li će dosetke na ovu temu uskoro zbijati Borislav Mihailović Mihiz, Draževićev umetnički rukovodilac. Znala je da sigurno neće biti šala o tome kako je morao da joj stavi vreću na glavu kako bi je tucao. Jer znala je da je najlepša.

Mihiz je bio jedini koji je smeo da išta kaže Draževiću. I često je govorio oštre stvari ali na jedan tako pametan i elegantan način da je onaj kog je kritikovao uživao u tome. Mihiz je bio zadužen da održava mračnu sliku Draževića pred njim samim. Direktor Avala Filma koji se hvalio time da je ubio hiljadu ljudi i obljubio hiljadu žena, znao je da postojanje mračne strane potvrđuje specifičnu dubinu njegove ličnosti.

S druge strane, Mihiz je tonuo u vlastitu pamet. Beba je bila sigurna da je on često maštao o tome kako je uzima isto onako munjevito i brutalno u svojoj kancelariji, ali nije imao hrabrosti za to. Verovatno nije znao da je Bebi bilo stalo do njega, i njegovih reč, mišljenja, procene. I da bi mu ona to dopustila. Mihiz je bio slabić. I Beba je slutila da je on bio među zaposlenima koji su ćutke ispratili njeno izvlačenje kroz hodnik Avala Filma. Možda će jednog dana o njoj napisati nešto, iskoristiti je tajnu kojom će peckati ljude na vlasti ne bi li ga tetosali još više.

Kada su je stavili u nekakav automobil i krenuli, Beba se osećala ponosno što nije vrištala. Smatrala je da ljude koji su je oteli ne treba nervirati. Što ih manje bude uznemiravala, to će joj nežnije uraditi ono što su naumili. Problem je bio u tome što nije ni slutila šta planiraju da joj urade.

Beba se nadala da će to što joj urade biti takve prirode da joj neće omesti dalju karijeru. Mihiz joj je pričao kako je Ljubav i moda 2 film koji je okosnica Avaline produkcije iduće sezone. Draževiću je več dosadilo da ih reditelj izvornog hita Ljubomir Radičević i dalje zlostavlja i koncipirao je nastavak kao veliki internacionalni proboj. Mihiz je pričao da bi iz Holivuda lako mogli dovesti Frenka Tešlina koji je bio željan novih izazova i sve je teže trpeo kaprice Džerija Luisa i Dina Martina. S druge strane, Dražević je prilikom nekih poslova u Italiji, koji su uključivali otpremanje izvesnih količina vojne opreme u Afriku, upoznao grupu Sicilijanaca koji su se kleli da im Frenk Sinatra duguje uslugu i da bi ga mogli dovesti da glumi u odgovarajućoj filmskoj produkciji.

Kada su joj skinuli vreću sa glave, shvatila je da se nalazi u poznatom ambijentu – vikendici njene pokojne drugarice Gorice. Dakle, Budo o kom je Ratko govorio jeste bio Goričin otac Budo Đurović. Beba nije ni mogla da nasluti šta Budo hoće od nje. Štaviše, u prvom trenutku je pomislila na nešto krajnje besmisleno – sa Goricom je često pričala o eventualnoj saradnji sa Frenkom Sinatrom i ova ju je ubeđivala da ima aktuelnijih muzičkih zvezda od njega. Pričala joj je o nekakvim Bitlsima koje treba dovesti iz Engleske da pevaju i glume. Gorica je bila vrlo moderna i obaveštena devojka, Bebi je njeno mišljenje bilo izuzetno važno. Ipak, oko ovoga sa Sinatrom nije bilo rasprave. Niko ne dolazi u obzir ako je Plavooki spreman da prihvati ponudu.

 

[1] [2]