Predstavljanje romana NEBESA Pie Leino

Predstavljanje romana NEBESA Pie Leino

Datum i vreme: Ponedeljak, 04. jul 2022, 20.20h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Pia Leino, Vladislava Gordić Petković, Jelena Nidžović

Radnja romana „Nebesa“ (Taivas, 2018) smeštena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.

Pia Leino se u svom delu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

Pia Leino rođena je 1977. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004. i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu. Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored „Nebesa“, napisala je još dva romana: „Ružna blagajnica“ (Ruma kassa, 2016), u kome se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju; kao i roman „Prekovremeni rad“ (Iliaika, 2020), koji je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živeli svoj život da znamo kada ćemo umreti…