Razgovor o antologiji „Nadzemlje onostranog“

Razgovor o antologiji „Nadzemlje onostranog“

Datum i vreme: Subota, 08. jun 2024, 16.00h
Mesto: Koska Bar (Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd)
Učestvuju: Sava Damjanov i Miloš Živković. Moderator: Dragana Bošković.

Antologiju je priredio pisac, književni istoričar i teoretičar Sava Damjanov, koji je svoj višedecenijski stvaralački i radni opus u znatnoj meri posvetio proučavanju i istraživanju književne fantastike u postmodernizmu. Damjanov je u antologiju Nadzemlje onostranog uvrstio 42 prozna ostvarenja od 41 autora. Uvodni deo knjige čini esej priređivača „Vekovi srpske fantastike“, a zatim slede priče podeljene u tri bloka.

Prvi blok pod nazivom „Rodonačelnik“ sledstveno simbolici samog naslova, sadrži samo jednu priču – „Večera u krčmi Kod znaka pitanja“ Milorada Pavića, pionira evropske postmoderne koji je koristeći se fantastičnim elementima u svojim prozaističkim delima, stvarao fascinantne literarne univerzume koji zbunjuju i plene čitaoce širom sveta. Drugi blok priča, „Postmoderno doba“, donosi dela srpskih pisaca nastala uglavnom tokom 80-ih i u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka, dok su u segmentu pod nazivom „Posle postmoderne“ uvrštena odabrana prozna ostvarenja autora mlađe generacije, nastala u poslednjih četvrt veka.

Kako u „Napomeni sastavljača“ navodi Sava Damjanov, odrednica postmoderna kao centralna u strukturi (i sadržaju) ove hrestomatije ne predstavlja neutralan pojam, pošto u srpskoj kulturi njen razvoj ima svoju istoriju dugu barem 50-ak godina.

„Istovremeno sa njom su na našoj književnoj sceni bili prisutni i neki tradicionalniji tokovi, koji su do izražaja najviše došli u poslednjoj deceniji XX veka“, kaže Damjanov. „Zato se može reći da je postmoderna srpska proza svoje zlatno doba imala tokom osamdesetih i na samom početku devedesetih godina, što se može videti i iz izbora koji sam ponudio čitaocima… Uostalom, ovaj izbor zasnovan je na mojoj Antologiji postmoderne srpske fantastike (1994) i njenim potonjim, unekoliko proširenim i izmenjenim izdanjima, pri čemu je Nadzemlje onostranog fokusirano i na autore koji su se profilisali početkom novog milenijuma (tj. od 2000. do danas)“, navodi Damjanov.