Razgovor o romanima „Zadušnice“ Dejana Ognjanovića i „Tajni svat“ Marka Piševa

Razgovor o romanima „Zadušnice“ Dejana Ognjanovića i „Tajni svat“ Marka Piševa

Datum i vreme: Subota, 08. jun 2024, 18.00h
Mesto: 
Koska Bar (Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd)
Učestvuju:
Dejan Ognjanović i Marko Pišev. Moderator: Filip Rogović.

U Zadušnicama Dejana Ognjanovića mrtvi iznenada ustaju iz grobova i mrtvačnica izazivajući opšti haos u Srbiji, zemlji u kojoj i inače uglavnom vlada haos… U Tajnom svatu Marka Piševa protagonista mimo svoje volje dospeva među pripadnike kulta koji imaju tajne planove utemeljene u starim mističkim učenjima islamskih jeretika i bizarnoj mešavini magijske i psihijatrijske prakse… Dok je prvi roman duhovita, vrcava proza prvenstveno satirične prirode koja se bavi dobro poznatim boljkama našeg društva, drugi donosi zgusnutu atmosferu paranoje, natprirodnih pretnji i kosmičke strave, a pripovedan je isključivo iz ugla psihički poljuljanog nepouzdanog pripovedača.

Dva prilično različita dela povezuje činjenica da oba nedvosmisleno pripadaju domenu horor žanra. Osim toga, oba su svojim kvalitetom zavredila da se nađu među dvanaest najboljih romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine 2023.

Dejan Ognjanović (1973) je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Po obrazovanju je doktor filoloških nauka („Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti”). Objavio je četiri romana (Naživo, 2003; Zavodnik, 2014; Prokletije, 2021, i Zadušnice, 2023), zbirku priča Divlja kapela, 2022, i nekoliko knjiga o hororu u književnosti i filmu. Urednik je u izdavačkoj kući Orfelin.

Marko Pišev (1984) zaposlen je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegova studija Između fetiša i polumeseca osvojila je nagradu „Dušan Bandić“ za najbolju knjigu iz oblasti etnologije i antropologije u 2018. godini. Urednik je časopisa „Antropologija“ i autor zbirke horor priča Fotofobija (2009).