Promocija novog 10. broja „Književne fantastike“ i reizdanja 1. broja

Promocija novog 10. broja „Književne fantastike“ i reizdanja 1. broja

Datum i vreme: Nedelja, 09. jun 2024, 18.30h
Mesto: Koska Bar (Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd)
Učestvuju: Zorica Đergović Joksimović, Goran Skrobonja, Marijana Jelisavčić Karanović i Dragoljub Igrošanac. Moderator: Tamara Sokić.

Novi broj „Književne fantastike“ donosi simbolični temat posvećen „kralju horora“ Stivenu Kingu, čiji je prvi objavljeni roman, Keri, iz štampe izašao pre ravno pet decenija. Taj događaj iz korena je promenio piščev život omogućivši mu da se u potpunosti posveti isključivo pisanju, što će se ubrzo odraziti na celokupan horor žanr, koji će zahvaljujući nizu visokopopularnih Kingovih romana objavljenih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, doživeti vidan preobražaj.

O delima Stivena Kinga „Književna fantastika“ donosi niz priloga, a prvi među njima je tekst Harlana Elisona, legendarnog pisca i scenariste poznatog po britkom jeziku i sočnom, zajedljivom humoru, koji govori o svom prijateljstvu sa Stivenom Kingom, stvaralaštvu „kralja horora” i ne baš najsrećnijim filmskim adaptacijama njegovih romana iz rane faze stvaralaštva. Tu je i prilog Gorana Skrobonje – pisca, izdavača i prevodioca – koji je prve prevode i izdavačke korake, na razmeđi 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, učinio motivisan željom da domaćem čitalaštvu predstavi upravo dela Stivena Kinga.

Matija Jovandić kroz tekst o uspešnim i neuspešnim filmskim adaptacijama romana Keri,  govori o Kingovoj nesputanoj mračnoj imaginaciji, motivaciji i tragu koji je ostavio u popularnoj kulturi. Miloš Jocić, docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u svom eseju se bavi romanom Groblje kućnih ljubimaca govoreći o našem duboko usađenom strahu od smrti, a naročito o roditeljskom strahu od smrti deteta. Dok se Dejan Ognjanović, najpoznatiji srpski proučavalac horor žanra u književnosti i na filmu, u svom eseju bavi problematikom poetike Stivena Kinga, pozivajući se na kritičke uvide uglednih svetskih teoretičara književnosti Harolda Bluma i S. T. Džošija.

Pored tekstova svrstanih u tematskom bloku, časopis „Književna fantastika“ donosi i niz proznih i teorijsko-esejističkih priloga, intervjua, prikaza aktuelnih književnih izdanja, kao i tekstova o preplitanju fantastične književnosti sa drugim umetnostima.

Na promociji 10. broja „Književne fantastike“ naći će se i reizdanje prvog broja tog časopisa. Ovo delimično izmenjeno izdanje posvećeno je Kurtu Vonegatu, predstavniku američke književnosti koji se krajem 1960-ih godina, kultnim romanom Klanica pet pozicionirao kao predvodnik kontrakulture u SAD.

Ulaz na promociju je slobodan, kao i na sva dešavanja u okviru 10. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“.