Razgovor o romanu „Guguto Memeto“ Stefana Mitića Tićmija

Razgovor o romanu „Guguto Memeto“ Stefana Mitića Tićmija

Datum i vreme: Nedelja, 09. jun 2024, 16.00h
Mesto: Koska Bar (Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd)
Učestvuju: Stefan Mitić Tićmi i Miloš Živković. Moderator: Ivan Isailović. Odlomke čita: Trifun Marinković.

Najnovija prozna knjiga nagrađivanog pisca za decu Stefana Mitića Tićmija Guguto memeto donosi uzbudljivu pripovest o suočavanju sa smrću, krivicom i ljubavi, temeljenu na iskustvima najbolje domaće fantastičke proze. Roman je po rečima autora namenjen prvenstveno starijim čitaocima ali i deci dovoljno hrabroj da se upuste u prozu koja nije lišena elemenata strave.

Neobičan naziv romana Guguto memeto zapravo je izraz koji je Tićmi čuo od svoje bake u detinjstvu. U svom romanu, autor je ove reči iskoristio kao deo bajalice koju izgovaraju lutkice vračare Slutke, koja predviđa ko sledeći umire. Pored Slutke, glavni junak romana je slovoslagač Moća, koji stavlja slova na krstove preminulih. Njihove kuće povezane su žicom na kojoj je je Ptica – glasnica.

Priča Guguto memeto prvo je napisana kao scenario po kojem je već snimljen istoimeni film. Film je režirao Vranjanac Branislav Stošić, student Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci, a ovaj studentski rad osvojio je više priznanja – nagrade za najbolji studentski film na filmskim festivalima u Herceg Novom i Novom Sadu, kao i Gran pri na Filmskoj olimpijadi u Grčkoj.

Tićmijeva vizija je postepeno evoluirala i transformisala se u slojevitu priču koja će izrasti u roman koji, kako u recenziji kaže pisac Dejan Aleksić, otvara neke od ključnih tema u čovekovom odnosu prema svetu nejasnih sila i verovanja, provocira zapitanost nad igrom uzroka i posledice, budi ontološku jezu.

Roman je ovenčan Nagradom grada Niša „Maleni cvet“ za najbolju knjigu u 2023. godini. U obrazloženju žirija o romanu Guguto memeto između ostalog je rečeno:

„U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i verovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, Tićmi gradi začudan svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gde čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha dece od smrti i nepoznanica života.“

Stefan Mitić Tićmi (1992, Leskovac) pisac je romana Ja sam Akiko (Laguna, 2018) i Kaput od mahovine (Laguna, 2020) koji su uvršteni među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu po izboru časopisa White Ravens, koji izdaje Minhenska biblioteka. Za roman Ja sam Akiko dobio je nagradu „Politikinog zabavnika” i plaketu „Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu „Trg od knjige” u Herceg Novom. Po motivima ove knjige u izradi je animirani film, a igraju se dve predstave, duodrama u Skoplju – u režiji Roberta Ristova i monodrama  u Beogradu – u režiji Milje Mazarak. Dobitnik je „Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.