V Festival fantastične književnosti Art-Anima

V Festival fantastične književnosti Art-Anima

V Festival fantastične književnosti Art-Anima održaće se od 01. do 03. juna 2018. u Opštini Vračar (Njegoševa 77) i klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Preko trideset učesnika – među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni radnici i naučnici – govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

Ove godine u fokusu predavanja i tribina naći će se stvaralaštva Ursule K. Legvin, Artura Klarka, Žila Verna, Dž.R.R. Tolkina, Kazua Išigura, Vilijama Houpa Hodžsona, Filipa K. Dika.

Počasni gost Festivala je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost. Njemu će drugog dana Festivala biti uručena nagrada „Art-Anima“ za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji.

Među učesnicima Festivala su i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, članica NIN-ovog žirija Tamara Krstić, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije „Poetika strave“ Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

V Festival fantastične književnosti Art-Anima organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

 

VIŠE DETALJA O FESTIVALSKOM PROGRAMU

  • I DAN (petak, 01. jun – Svečana sala Opštine Vračar)

U petak 01. juna, program Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ biće organizovan u Svečanoj sali Opštine Vračar, a otvoriće ga u 17 časova predavanje prof. dr Milana M. Ćirkovića, savetnika u Astronomskoj opservatoriji Beograd, koji će tom prilikom govoriti o eksploratornom inženjeringu u delima slavnog pisca naučne fantastike i pronalazača Artura Klarka.

Nakon predavanja, uslediće tri tribine. Prva, od 18 časova posvećena je nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin i pitanjima feminizma, anarhije i utopije, kojima se bavila u svom bogatom književnom opusu. Učesnice tribine su Nađa Bobičić, Artea Panajotović i Jelena Jokanović.

U 19 časova biće održana tribina „Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern“ na kojoj će Slobodan Bubnjević i dr Nataša Tučev govoriti o pitanjima dinamike prevazilaženja određenih vrednosnih kategorija i da li je opravdano Žil Vern izopšten iz lektire za osnovnoškolce. Moderatorka je Marija Milosavljević.

Program prvog festivalskog dana, od 20 časova zatvara tribina posvećena filmu „Ederlezi Rising“ i naučnofantastičnim pričama Zorana Neškovića na osnovu kojih je film rađen. O ovoj temi govore: scenarista Dimitrije Vojnov, pisac Zoran Nešković, te kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

 

  • II DAN (subota, 02. jun – klub galerija Polet)

Program drugog dana Festivala biće održan u klubu galeriji Polet. Od 16 časova na programu je predstavljanje regionalnog festivala fantastike Refestikon iz Bijelog Polja.

U 17 časova biće upriličeno predstavljanje knjige „Valis“ Filipa K. Dika, koja se nedavno po prvi put pojavila na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. O ovom veoma složenom i kompleksnom delu velikana američke naučnofantastične književnosti govoriće prof. dr Milan Ćirković, prevodilac dr Mladen Jakovljević i u ime izdavača Danilo Lučić.

Od 18 časova sledi predstavljanje novog broja godišnje publikacije Književna fantastika, o kojoj će govoriti urednici Dragoljub Igrošanac, dr Mladen Jakovljević, kao i zastupljeni autori.

Uručenje festivalske nagrade za doprinos promociji fantastike profesoru dr Savi Damjanovu biće obavljeno u 19 časova, a nakon uručenja nagrade uslediće razgovor koji će sa laureatom voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Drugi festivalski dan od 20 časova zatvara razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade Dejanom Atanackovićem o elementima fantastike u nagrađenom romanu „Luzitanija“ i delima fantastike u njegovoj predstojećoj zbirci priča. Razgovor vodi Aleksandra Aksentijević.

 

  • III DAN (nedelja, 03. jun – klub galerija Polet)

Program poslednjeg dana festivala održava se takođe u Poletu, a počinje od 16 časova tribinom o uticaju Tolkinovih dela na stone i kompjuterske RPG igre. O ovoj temi govore Dušan Kocoljevac, osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike „d20“ u Pančevu i Darjan Kubik anglista i gejmer. Tribinu vodi Tatjana Ristić.

Od 17 časova biće priređena tribina „Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike“ na kojoj će dramaturg Mihajlo Vitezović i antropolog ma Igor Vujčić govoriti o nastavcima, rimejkovima i spinofovima filmskih ostvarenja nastalih na osnovu književnih dela fantastike. Moderatorka je Anđelka Đukić.

Sat vremena kasnije počeće razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade Kazuu Išiguru i njegovom antiutopijskom delu „Ne daj mi nikada da odem“. U razgovoru će učešće uzeti Tamara Krstić i Aleksandar Šurbatović. Moderatorka je Milica Ulemek.

U 19 časova dr Dejan Ognjanović, urednik edicije „Poetika strave“ predstaviće srpskom čitalaštvu malo poznatog britanskog pisca fantastike Vilijama Houpa Hodžsona i nedavno objavljenu zbirku kratkih priča i novela „Glas u noći“ (Orfelin).

Sama završnica festivala pripada razgovoru o vampirima u književnosti, kroz promociju romana prvenca Mladena Milosavljevića „Kal juga“. O knjizi koja povezuje više istorijskih ravni sa mitom o vampirima na prostoru Srbije, pored autora, govoriće izdavač Aleksandar Tešić i istoričar i vampirolog Ivan Nešić.

 

SATNICA V FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI
ART-ANIMA:

Petak, 01. jun 2018. – Opština Vračar

VremeDogađajUčesnici
16.00
17.00Predavanje "Eksploratorni inženjering u delu ser Artura Klarka"prof. dr Milan Ćirković
18.00Permanentna revolucija – feminizam anarhija i utopija u delu Ursule Le GvinNađa Bobičić, Artea Panajotović, Jelena Jokanović
19.00Tribina: “Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern“"Slobodan Bubnjević, dr Nataša Tučev, moderator: Marija Milosavljević
20.00Proza pretočena na filmsko platno: “Ederlezi Rising“"Dimitrije Vojnov, Zoran Nešković, Zoran Janković, moderator: Đorđe Bajić

Subota, 02. jun 2018. – Polet

VremeDogađajUčesnici
16.00Promocija Refestikona i zbirke priča “Knez Vladimir“mr Dragić Rabrenović, Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović, Šeki Musić
17.00Predstavljanje romana “Valis“ Filipa K. Dikaprof. dr Milan Ćirković, dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić
18.00Predstavljanje 5. broja Književne fantastikedr Mladen Jakovljević, Dragoljub Igrošanac
19.00Dodela nagrade za promociju fantastične književnosti "Art-Anima" prof. dr Savi Damjanovuprof. dr Sava Damjanov, Miloš Jocić
20.00Fantastično u romanu “Luzitanija“ – razgovor sa Dejanom AtanackovićemDejan Atanacković,
Aleksandra Aksentijević

Nedelja, 03. jun 2018. – Polet

VremeDogađajUčesnici
16.00Tribina: „Elementi igre – od Tolkinovih romana preko ‘Dungeons and Dragons’ do RPG video-igara"Dušan Kocoljevac, Darjan Kubik, moderatorka: Tatjana Ristić
17.00Tribina: “Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike“"ma Igor Vujčić, Mihajlo Vitezović, moderatorka: Anđelka Đukić
18.00Razgovor o knjizi "Ne daj mi nikada da odem" Kazua IšiguraTamara Krstić, Aleksandar Šurbatović, moderatorka: Milica Ulemek
19.00Predstavljanje zbirke “Glas u noći“ Vilijama Houpa Hodžsonadr Dejan Ognjanović
20.00Promocija romana “Kal juga“ Mladena MilosavljevićaMladen Milosavljević, Aleksandar Tešić i Ivan Nešić. Moderator Aleksandar Petrović a.k.a. Aca Seltik.